Pożywna przystawka w barwach radośći;). Czyli Boczar gotuję.

3 comments


Dzisiaj, Obywatele , Obywatelki, Towarzysze, Towarzyszki, Czytelnicy, Czytelniczki miast pracujących w doli nie doli , pogodzie nie pogodzie dnia dzisiejszego i wczorajszego , chcę Wam przedstawić przepis na smakołyki, które mogą przywołać szybsze przyjście wiosny;]

Nazwałem je :
: „ Wiosna przybądź!”: mój autorski projekt
Drugi danie jest to popularnie zwana sałatka z sera fety i oliwek, pomidorów i cebuli: Także zaczynam .

PRZYSTAWKA „WIOSNO PRZYBĄDŹ” Danie dla 2 osób



Do zrobienia tego przysmaku potrzebne nam będą:
- Nie cały jeden zdrowy Brokuł , najlepiej kupić go w sieci Sklepów Biedronka, tam nigdy się na tym warzywie nie zawiodłem ;p
- 200 g. brązowego makaronu , typu świderki- polecam Makaron z Serii Ziarna Natury- ma świetny smak i najczęściej go używam do różnego rodzaju dań
- 2 średnie lub duże pomidory- najlepiej kupić na rynku u sprawdzonego plantatora , choć czasami dobre można trafić w tak zwanych sieciówkach
- posiekana zielona pietruszka, tymianek, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz , odrobina soli
- łyżka rozpuszczonego masła lub łyżka oliwi z oliwek










Sposób przygotowania:
Najpierw myjemy brokuł i pomidorowy. Brokuł oczyszczamy i gotujemy go około 25-35 minut, ja osobiście gotuje go na parze 25 minut i potem dziele go na małe różyczki. Natomiast pomidory po umyciu oderwaniu ogonków, kroimy w talarki. W czasie kiedy nasz brokuł się gotuje nastawiamy także makaron i gotuje go aldente, przeważnie czas gotowania makaronu pełnoziarnistego wynosi 10 minut, ale wszystko będzie napisane na torebce z makaronem. Jeśli chcemy od razu po ugotowaniu przygotowywać danie, to makaron przysypuje do naczynia bez hartowania, a jeśli chcemy po jakimś czasie danie przygotować, makaron ,musimy poddać „hartowaniu”.

I jeśli już dokonamy wyżej przedstawionych czynności to rozpuszczamy masło na małym ogniu i zlewamy je do małego kubka. Dodam jeszcze, że gotując brokuła jak ktoś lubi można wodę osolić, ale nie musimy ,niektórzy mówią , że sól to mała śmierć :D- także decyzja należy do Was moi Drodzy .
Więc wszystko mamy gotowe, tym samym można układać produkty na talerz, z którego niedługo mogli będziemy kosztować danie! Najpierw wykładamy makaron , na niego układamy różyczki brokułu, po bokach kładziemy talarki pomidorów, a na końcu polewamy wszystko masłem i dodajemy przyprawy : sól pieprz, bazylię, zioła prowansalskie , tymianek i posiekaną zieloną pietruszkę.
Pozostaje mi tylko życzyć Wam Smacznego!


SAŁATKA Z SERA FETA , OLIWEK, SAŁATY, CEBULI I POMIDORÓW

Do zrobienia tego dania potrzebne nam będą następujące produkty:
- opakowanie serka typu Feta;
- kilkanaście oliwek, ale najlepiej mieć całych słoik ;p – bo może ktoś lubi zajadać się oliwkami jak ja: D :
- parę liści sałaty;
- jedna cebula;
- dwa Dorobne pomidory
- sos do sałatek – gotowy lub własno ręcznie zrobiony, ja przeważnie kupuje ten z firmy Knoor( chociaż oprócz tego sosu dodaje swoich ulubionych przypraw ;p)
- bazylia, zioła prowansalskie, pietruszka lub koperek
- kawałek pieczywa aby można było upiec z niego parę grzanek







Sposób przygotowania:
Myjemy cebule , pomidory, sałatę i oczyszczamy wszystko i kroimy: Cebulę w paseczki, pomidory w ćwiartki, a sałatkę rozdzielamy na listki. Oliwki odsączamy z octu , i wkładamy do naczynia, a ser feta wyjmuje na mały talerzyk. Jeśli zdecydowaliśmy się na gotowy sos sałatkowy to rozrabiamy go wg przepisu na opakowaniu przeważnie 15 minut przed spożyciem dania.

Jeśli produkty do stworzenia arcydzieła sałatkowego są już całkowicie gotowe, to możemy upiec w opiekaczu grzanki w formie jaką lubimy, dobrze smakuję jeśli zapieczemy je z masłem- niebo w gębie;)!
Gdy grzanki się upieką , zajmujemy się układaniem sałatki: na sam spód rozkładamy rozdrobnione liście sałaty potem rzucamy , pokrojowe pomidory, cebulę, ser feta , oraz oliwki- oczywiście nie musi być to dokładnie rozmieszczone jak pluton wojskowy na 11 listopada:D- inwencja twórcza zależy do każdego z Was. Gdy wszystko znajdzie się już na talerzy ułożone to pozostaje nam tylko polać sałatkę sosem i zajadać się!- Danie może służyć , jako kolacja część obiadu lub dodatek do niego albo po prostu jako zwykła przekąska na każdą okazję.
Smacznego !! 





Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

3 komentarze:

  1. Smakowite dania! Ta sałatka z fetą aż mnie kusi:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, ale mi smaku narobiłeś !!! :)

    ewelka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. niebawem , będą racuchy ;], ale tutaj bardziej się fotograficznie sie postarałem;) Weekend się zaczyna to można pofolgować:D
    Cóś , czuje ze nieregoś dnia zrobie naleśnika, a raczej wielką katastrofę;p

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga