Pożywny obiad na początek długiego weekendu. Czyli mój pomysł na smaczny obiad. :)

Leave a Comment

Moi Drodzy, ostatnio w każdy piątek na moim blogu staram się Wam ,przedstawić moje pomysły kulinarne na różne sytuacje, okazję , którą pomogą Wam oderwać się od spraw ziemskich, trudnych czy takich, o których po prostu podczas weekendu nie chcę się rozmawiać.
Dzisiejszego dnia chciałbym Wam Wielcy Smakosze, zaprezentować tak zwany Boczarowy Obiad Piątkowy. Jak sięgnę pamięcią , w dzieciństwie przeważnie podczas piątkowych obiadów zajadałem się moimi kochanymi plackami ziemniaczanymi i dlatego gdy nauczyłem się je przyrządzać pod różnymi postaciami to, dość systematyczne serwuje je w mojej zagrodzie domowej;)). Każdy mój czytelnik będzie mógł zobaczyć danie pod tytułem „ placki ziemniaczane w uśmiechu pomidorowo- ogórkowym”, ale jak powszechnie wiadomo , dobry obiad nie może się obejść bez deseru tym samym ja proponuje Wam ten element uczty w postaci: „ jogurtowo-kakaowego natchnienia”

Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko rozpocząć opowieść o poszczególnych częściach tego tej rarytasowej uczty . Zaczynamy!

PLACKI ZIEMNIACZNE W UŚMIECHU POMIDROWO- OGÓRKOWYM Danie dla 2 osób

Do przygotowania potrzebne nam będą :

4-5 ziemniaków
cebula
Mąką tortowa
2 jajka- jak ostatnim razem , ktoś pożyczył od sąsiada i nie dostał dubeltówką to i tym razem może spróbować, ale najlepiej kupić od pewnego dostawcy;p
2 dorodne pomidory
2 ogórki kiszone lub konserwowe
bazylia
koperek
sól
pieprz
olej do smażenia, najlepiej kujawski z pierwszego tłoczenia , oby nie przeterminowany.
patelnia
miska na masę do placków
tarka
ketchup
















Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki i cebulę ścieramy oba warzywa na tarce, pamiętajmy żeby nie zetrzeć sobie palców – mi nie raz to się zdążyło , ale za to jakie dobre krwiste placki wtedy powstają :D. Do miski w której się znajdzie starta cebula i ziemniaki wbijamy jajka, solimy i pieprzymy a także przysypujemy wszystko mąką – nie podaje ilości w gramach ,bo zawsze robię to jakoś na oko. Gdy wszystko zostało wsypane do miski to bierzmy dużą łyżkę i intensywnie mieszamy naszą maź , aż otrzymamy konsystencję podobną do brązowego koloru ,( podobnie jak na zdjęciu). Jeśli chcemy odłożyć na później smażenie placków, to żeby masa nie zrobiła się czarna ,to przesypujemy ją małą ilością mąki i przykrywamy . Gdy zdecydowaliśmy się na natychmiastowe smażenie placków to rozgrzewamy patelnie dość mocno wrzucamy olej i dokładnie go rozprowadzamy , kiedy olej nam się rozgrzał to za pomocą małej łyżki wazowej możemy na patelni formować placki i je powoli smażyć, ale nie za dużym ogniu.

W czasie gdy tłuszcz skwierczy, a nasze placuszki się rumienią a my je przekładamy na drugą stronę ,to zajmijmy się pomidorami i ogórkami . Pomidory myjemy i kroimy w talarki, a następne dzielimy na połówki i jak na razie układamy na talerzu.. Ogórki kroimy w krążki i także kładziemy na talerzu- , należy nie zapomnieć o plackach!, chyba że chcecie mieć zapach węgla: D A wiec , kiedy nasze placuszki się zarumieniły i są prawie gotowe do konsumpcji to kładziemy na nie: po jednym pól talarka pomidora oraz połówce krążka ogórka. Możemy polać po całości szczyptą ketchupu a na końcu posypać odrobiną bazylii i zielonej pietruszki . Teraz pozostaje wziąć szable w dłoń i zajadać:D.




















„ JOGURTOWE- KAKAOWE NATCHNIENIE”

Do zrobienia tego dania potrzebne nam będą :

jogurt naturalny – polecam jogurt naturalny prostu z Ziemi siedleckiej jakbym mógł inaczej, trzeba dbać o patriotyzm lokalny;)
1 łyżka cukru
cynamon
 1 łyżka kakao
szklanka lub salaterka





Sposób przygotowania:
Do szklanki wlewamy jogurt tak do ¾ szklanki wsypujemy resztę składników i mieszamy intensywnie przez około 2 minuty i gotowe;)




Teraz czas na wielką ucztę Smacznego:D!!!
Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga