Szybko i smacznie!. Czyli gotowanie wg Boczara

Leave a Comment

Moi Drodzy Czytelnicy i Czytelniczki , jak co piątek witam Was w dziale gotowania. Doszedłem ostatnio do wniosku , że w biegu różnych obowiązków człowiek nie ma czasu na gotowanie w sposób artystyczny i często jest tak, że wpada do domu chcę coś szybko przyrządzić potem skosztować, nabrać energii żeby wybyć gdzieś w ten początek weekendu. Idąc duchem czasu i oczekiwań dzisiaj Wam zaprezentuje sposób na dosyć szybki zdrowy obiad do tego ciepły , a jego przygotowanie nie wymaga dużej ilość czynności. A wiec zapraszam Was.

Obiad jednodaniowy , złożony jest z 3 pod dań a mianowicie ziemniaków purrea, surówki z jabłka i marchewki, oraz sałatki wiosenna energia. Powoli przejdę do opisania kolejnych części uczty , chcę dzisiaj przygotować.

ZIEMNIAKI PURRE
Produkty:






3 duże ziemniaki
duża łyżka masła
sól
obieraczka lub nóż
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie tej potrawy zaczynamy oczywiście od obierania ziemniaków obmycia ich i pokrojenia w talarki. Tak przygotowanie ziemniaki wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 10-15 aż będą miękkie. Następne odlewamy wodę i wrzucamy na ziemniaki trochę masła a następne garnek wstawiamy na gaz, żeby masło się rozpuściło , następne zgniatamy kartofelki i mieszamy je aby masło rozniosło się po całych pyrach . Tym samym nasze puree jest gotowe.


SÓRÓWKA Z MARCHWI I JABŁEK:

Produkty:

2 jabłka
2 duże marchewki
sok z cytryny
łyżka z cukru
tarka


Sposób przygotowania: Jabłka i marchew myjemy , obieramy a następnie ścieramy na tarce na „dużych oczkach” i wrzucamy starte produkty do misy, następne dodajemy łyżkę cukru i zalewamy sokiem z cytryny a na końcu mieszamy . Jeśli nie będziemy od razu jej jeść to przykrywamy talerzem i wkładamy w chłodne miejsce.




SAŁATKA WIOSENNA ENERGIA:


Produkty:

1 duży pomidor
1 mała cebula
7 oliwek
sól
pieprz
koperek
oliwa z oliwek
bazylia








Sposób przygotowania:

Obieramy i kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Pomidora także kroimy w kostkę ale trochę grubszą niż cebula i wrzucamy oba składniki do miski, natomiast oliwki kroimy w talarki i dołączamy je do ich przyjaciół w misce :D. Do pokrojowych warzyw dodajemy po kolei przyprawy i zalewamy je odrobią oliwy z oliwek i mieszamy. Jeśli nie będziemy sałatki od razu spożywać to przykrywamy ją talerzem i wstawiamy w chłodne miejsce.



Mamy już gotowe poszczególne dania, może je robić oddzielne ja to zawsze robię je w między czasie, jak kartofle się gotują tworzę zarówno sałatkę i surówkę i przeważnie zanim kartofle się ugotują to mam gotowe oba smakołyki potem zajmuję się tylko skończeniem puree i wykładaniem tych dań na talerz: D. Oczywiście do tego dania możecie dodać jakieś mięsko , rybę itd. Ja dzisiaj objadałem się tylko Danem , które Wam zaprezentowałem :D



Smacznego Moi Drodzy!
Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Archiwum bloga